Tink lanserar kostnadsfri app för att minska ID-kapningar

Pressmedelande 19 maj 2015

ID-kapning har seglat upp som en av de saker svenska folket är allra mest rädda för, det visar en färsk undersökning från SIFO, och rädslan är delvis befogad. – var tionde minut får någon i Sverige sin identitet kapad. Fram tills nu har det varit svårt att skydda sig men i och med den kostnadsfria mobil-applikation Tink kan användaren snabbt upptäcka och stoppa misstänkt aktivitet

ID-kapning innebär att en person använder en annan persons identitet för att på så sätt kunna utföra olika typer av beställningar på varor, kreditkort eller telefonabonnemang.

–       När vi undersökte intresset bland våra användare för en tjänst som stoppar ID-kapningar visade det sig att cirka 85 procent av de svarande var intresserade, säger Daniel Kjellén grundare och VD på Tink.

En undersökning genomförd av SIFO på uppdrag av Tink visar dessutom att 43 procent av svenskarna är oroliga för att de ska råka ut för en ID-kapning.

–       Allt fler historier som rör ID-kapningar uppmärksammas, bara under de senaste månaderna har både fd. riksdagsledamoten Gunnar Axén och finansmannen Christer Gardell varit omskrivna då de fått sina identiteter stulna. Fram tills nu har det varit relativt svårt och dessutom kostsamt att skydda sig, säger Daniel Kjellén.

Tink fungerar genom att appen scannar samtliga transaktioner kopplade till användarens konton. På så sätt upptäcks onormala beteenden såsom dubbeldragningar eller annan ovanlig aktivitet. Dessutom matchas samtliga mottagare mot svensk handels stopplista och information från offentliga register scannas varje dygn för att hitta ändringar som kan indikera en identitetsstöld. Skulle någonting onormalt upptäckas får du en flaggning direkt i din telefon som du antingen kan reagera på eller markera som ofarlig.  Förutom ID-kapning upptäcks på så sätt även skimning och andra typer av kortbedrägerier. Tink har låtit en grupp användare prova ID-koll och under de två testmånaderna upptäckte nästan fem procent av testgruppen någon form av misstänkt aktivitet.

–       Ju fler personer som använder tjänsten och ju mer aktiva de är, desto vassare kommer ID-koll att bli, säger Daniel Kjellén. Alla hjälper varandra eftersom underlaget till stor del blir användargenererat och då minskar vi inbrottsvägarna för ID-kaparna. Eftersom vi har en kvarts miljon användare redan från start räknar vi med att funktionen snabbt kommer att bli ännu smartare.

För ytterligare frågor, kontakta:

Daniel Kjellén, grundare och VD Tink

Tel: 076 586 64 34

E-post: daniel.kjellen@tink.se

Tink ID-Koll PDF